Zachránili husi Rím? : (Čolovek i životnyje) - Dmitrijev, Jurij (Pravda, 1986)
Autor pútavou formou na základe bohatého fotografického materiálu približuje čitateľom vývoj zvierat, kedy a ako sa niektoré udomácňovali, ako sa+sťahovali+samy alebo za pomoci človeka z kontinentu na kontinent a aké nepredstaviteľné dôsledky to neraz malo. Priam ako detektívka sa číta tretia časť knihy o tom, čo všetko dokáže aj ten najdrobnejší hmyz.