Chvíľa vo vetre : (An instant in the wind) - Brink, André Philippus, 1935- (Eva, 1985)
Juhoafrický spisovateľ André brink v románe Chvíľa vo vetre uvádza čitateľa do exotického prostredia Južnej Afriky v prvej polovici osemnásteho storočia, keď Kapské Mesto bolo holandskou osadou. Z nej podniká švédsky bádateľ Erik Larsson s manželkou Elizabeth a sprievodom výpravu do juhoafrického vnútrozemia, expedícia sa končí neúspechom, rozdáva sa, Larsson zahynie, domorodí sprievodcovia ho opúšťajú a v divočine zostáva osamotená Elizabeth...