Pri vtáčích hniezdach - Brtek, Ľubomír; Kňaze, Ivan, 1946- (Obzor, 1989)
K napísaniu knihy, okrem iných popudov, nesporne prispelo uvedomenie, že je málo platná aj tá najprísnejšia ochrana ktoréhokoľvek vtáčieho druhu, ak mu zničíme hniezdiská alebo ich obmedzíme pod prah kritickej plochy. Publikácia obsahuje prakticky problematiku všetkých najdôležitejších otázok okolo hniezdenia vtákov. Autor podrobne rozoberá jednotlivé fázy hniezdenia, upozorňuje na všeobecné zákonitosti i špecifické osobitosti jednotlivých druhov a poukazuje na viaceré zhubné vplyvy ľudskej činnosti. Popritom sa neopiera len o naše domáce druhy vtákov, ale vo veľmi bohatom prehľade dáva priestor i exotickým druhom.