Deviaty sochárov syn (Der neunte Sohn) - Bruns, Marianne, 1897-1994; Hattala, František; Mojík, Ivan, 1928-2007; Stoss, Veit, 1447-1533; Blažo, Pavol, 1943-; Tarnovská, Jarmila (Bratislava Tatran, 1988)
Životopisný román, ktorý rozpráva o majstorvi Veitovi Stossovi. Tento neskorogotický sochár, rezbár, maliar, grafik, odlievač bronzu, architekt i staviteľ žil asi v rokoch 1447-1533 a pôsobil najmä v Krakove a Norimbergu. V románe ožíva Nemecko na prelome 15. a 16. stor. poznamenané morom, požiarmi, utrpením, panskou zvoľou, súdmi a reformáciami...
Keywords: romány autorské; historické romány; biografické romány; životopisy; život a dielo; osobnosti sochárske; sochárstvo; Bruns, Marianne (bol nemecký spisovateľ. * 31.08.1897 v Lipsku, Nemecko - 01.01.1994 v Drážďanoch, Nemecko); gotika; próza; Stoss, Veit (popredný nemecký sochár a rezbár (väčšinou z dreva) z obdobia neskorej gotiky a renesancie severnej. * okolo 1447 v Horb am Neckar, Nemecko - 20.09.1533 v Norimbergu, Nemecko); nemecká literatúra - texty; Mojík, Ivan (slovenský prekladateľ z francúzštiny a angličtiny. * 02.11.1928 Turzovka, Slovensko - 18.04.2007 Bratislava, Slovensko)