Nikto nemôže žiť ako Robinson : (Wie Robinson kann man nich leben) - Bentzien, Hans: 1927- (Mladé letá, 1981)
Dôležité pasáže zo spisu Engelsa Pôvod rodiny, súkromného vlastníctva a štátu a Sedliacka vojna v Nemecku ilustruje autor mnohými príkladmi z histórie ľudstva. Umožňuje tak mladému čitateľovi pochopiť hlavné myšlienky diela, v ktorom Engels vedecky dokázal, že súkromné vlastníctvo a štát sú výsledkom vývoja ľudskej spoločnosti a že v priebehu ich ďalšieho vývoja tiež zaniknú.