Nikto nemôže žiť ako Robinson (Wie Robinson kann man nich leben) - Bentzien, Hans: 1927-; Juríčková, Viera; Pernecký, Jozef: 1944-; Steinerová, Jana: 1950- (Bratislava Mladé letá, 1981)
Dôležité pasáže zo spisu Engelsa Pôvod rodiny, súkromného vlastníctva a štátu a Sedliacka vojna v Nemecku ilustruje autor mnohými príkladmi z histórie ľudstva. Umožňuje tak mladému čitateľovi pochopiť hlavné myšlienky diela, v ktorom Engels vedecky dokázal, že súkromné vlastníctvo a štát sú výsledkom vývoja ľudskej spoločnosti a že v priebehu ich ďalšieho vývoja tiež zaniknú.
Z obsahu: Detský vek ľudstva. Ako žili ľudia kedysi. Rodina bola veľkým kolektívom. Vojna a obchod. V indiánskom kmeni Senekov. Ľudia už vyrábajú viac. Všetko partí všetkým. Gréci zanechávajú barbarstvo. Od kmeňovej rady k štátu. Od kmeňovej rady k štátu. Aténčania ako dobyvatelia. Štát Germanov a Rimania. Na prahu nového veku. Ekonomická situácia a spoločenské rozvrstvenie Nemecka. Parížsky ľud vládne. Buržoázia odstraňuje parlament. Nový štát. Versaillskí prichádzajú. Lenin píše o odkaze Komúny. Zástupcovia ľudu. Štát v komunizme. Čo vieme dnes o budúcnosti. Slovníček. Pre čitateľov od 13 rokov.
Keywords: príbehy autorské; historické príbehy; dejiny civilizácie; človek praveký; antropogenéza; Bentzien, Hans (nemecký spisovateľ, bývalý nemecký politik a ministra kultúry NDR. * 04.01.1927 v Greifswalde, Nemecko -); ľudia kedysi; Pernecký, Jozef (slovenský výtvarník, grafik, typograf. * 19.04.1944 Kúty, Slovensko -); rodina; sociológia kultúry; spoločnosť; próza; nemecká literatúra - texty; pre čitateľov od 13 rokov; Engels, Friedrich (nemecký sociológ, systematizátor marxistickej filozofie a ekonómie, spoluzakladateľ vedeckého komunizmu. * 28.11.1820 Barmen, dnes Wuppertal, Nemecko - 05.08.1895 Londýn, Anglicko)