Úľ : (La colmena) - Cela, Camilo José, 1916- (Vavrín, 1979)
V románe Úľ vystupuje do popredia novátorský prístup k realisticky zobrazenej skutočnosti. Autor tu svojráznymi výrazovými prostriedkami zachytáva na prvý pohľad všednú, ale pritom sugestívnu a autentickú atmosféru Madridu štyridsiatych rokov, poetický obraz veľkomesta hmýriaceho sa tisíckami prostých ľudí, ktorí so svojimi príbehmi vytvárajú pôsobivú mozaiku života stredných a nižších vrstiev španielskej spoločnosti.