Mestečko Estherville (Place called Estherville) - Caldwell, Erskine, 1903-1987; Francisciová, Irena; Francisci, Michal; Lehen, Ľudovít; Hasonová, Johana (Bratislava Epocha, 1970)
Mestečko Estherville je ľudský, no zároveň dramatický a drsný príbeh dvoch amerických mulatov. Pôvab dospievajúcich súrodencov, neobyčajne krásneho a príťažlivého dievčaťa a jej sympatického brata vzbudí v malom, tiesnivo pôsobiacom mestečku v jednom z južných štátov USA vášeň a nenávisť belochov. Rasová a spoločenská nenávisť je majstrovsky zachytená najmä cez prizmu erotických a sexuálnych zážitkov súrodencov, z ktorých jeden nakoniec príde o život...
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; sociálne romány; Caldwell, Erskine (americký spisovateľ píšučí o chudobe, rasizmu a sociálných problémoch v rodnom kraji. Caldwell napísal 25 románov, 150 poviedky, 12 zbierok, ako aj 2 knihy pre mladých čitateľov. Nar. 17.12.1903 Moreland, Gruzínsko, USA - 11.04.1987 v Paradise Valley, Arizona, USA); próza; americká literatúra - texty