Aj ty žiješ na dlh - Drobný, Eduard, 1936-2015 (Sputnik, 1984)
Ak by sme zisťovali 10 najfrekventovanejších slov 80-tych rokov v rozličných správach, výkazoch, prognózach, nepochybne by sme medzi nimi našli slovo energia. Mnohí si už určite neraz položili otázku, prečo sa o nej toľko hovorí, prečo sa zjavuje v súvislostiach, kde sme sa s týmto pojmom kedysi nestretli. Prečo sa hovorí o jej nedostatku, o šetrení. Prečo je riešenie problémov súvisiacich s jej dostatkom či nedostatkom také naliehavé. Odpoveďou na tieto a mnohé podobné otázky je kniha Eduarda Drobného Aj ty žiješ na dlh. Od prvej po poslednú stránku rozpráva o energii v jej mnohorakých podobách a súvislostiach, o jej zdrojoch, ale aj o tom, ako ju hospodárne využívať, ako ňou šetriť. Nerobí si nárok na jednoznačné závery. Chce byť iba príspevkom usilujúcim sa ozrejmiť energetický problém a to, čo sa môže stať, ak si zavčasu neuvedomíme, že všetko má svoje hranice.