Pamäti III.: Útek z olovených komôr benátskych. Cnostná slečna de la Meurová... (Memoiren III.) - Casanova, Giacomo, 1725-1798 (Slovenský spisovateľ, 1991)
Pamäti muža, ktorý bol abbém, vojakom, politikom, historikom, no do dejín vošiel najmä ako neprekonateľný zvodca žien. Tento prvý zväzok jeho Pamätí obsahuje tri príbehy: Tri panny, Grécka otrokyňa a Zvedená grófka...