Lovci mamutov: Román z praveku - Štorch, Eduard: 1878-1956; Hečko, Víťazoslav: 1919-1972; Burian, Zdeněk: 1905-1981; Rosmány, Karol: 1937- (Bratislava Príroda, 1988)
Dnes už klasické dielo odohrávajúce sa na rôznych miestach Čiech a Moravy stále znovu uchvacuje živým opisom staršej doby kamennej a napínavými dobrodružstvami, ktorými prechádzajú odvážny Kopčem a veselý Veverčák so svojimi kamarátmi a celou pravekú loveckú tlupou. Prežívajú starosti o živobytie, násilné sťahovanie, boj s nepriateľmi, so šelmami i prírodou. Spolu s napätím však príbeh prináša tiež historické fakty a poučenie. Autor vychádza so skutočných archeologických nálezov.
Pre čitateľov od 11 rokov.
Keywords: romány autorské; historické romány; dobrodružné romány; pravek; lovci mamutov; próza; česká literatúra - texty; pre čitateľov od 11 rokov; Burian, Zdeněk, celým menom Zdeněk Michael František Burian (český maliar a ilustrátor dobrodružných kníh. Do povedomia sa dostal najmä svojimi paleontologickými rekonštrukciami spoločne s profesorom Josefom Augustom. * 11.02.1905 Kopřivnice, Česko - 01.07.1981 Praha, Česko); Štorch, Eduard (český pedagóg, spisovateľ a archeológ. Preslávil svojimi poviedkami a romány situovanými najčastejšie do obdobia doby kamennej a doby bronzovej. * 10.04.1878 Ostroměř, Česko - 25.06.1956 Praha, Česko); Hečko, Víťazoslav (slovenský básnik, prekladateľ a redaktor. Brat prekladateľa Blahoslava Hečku a spisovateľa Františka Hečku. * 05.12.1919 Suchá nad Parnou, Slovensko - 07.12.1972 Bratislava, Slovensko); Rosmány, Karol (slovenský výtvarník, grafik, dizajnér, typograf. * 24.11.1937 Bratislava, Slovensko -)