Čierny chlieb : (Le pain noir) - Clancier, Georges-Emmanuel (Maják, 1984)
Románový cyklus súčasného francúzskeho básnika a románopisca. Široko koncipovaná sága 4 generácií Charronovcov sa začína odvíjať v posledných desaťročiach minulého storočia na francúzskom vidieku v Limousinsku. Tragické udalosti donútia početnú rodinu Jeana a Marie zanechať tvrdý,ale pokojný a istý život na gazdovstve Jaladas a presťahovať sa na chudobné predmestie.