O starých ľuďoch veci minulé : (Van oude mensen de dingen die voorbijgaan) - Couperus, Louis, 1863-1923 (Svetová tvorba, 1978)
Psychologický román holandského autora. Dráma starej dvojice milencov, dvoch ľudských skamenelín, čo žijú len spomienkou na dávnu tropickú noc na Jáve, noc končiacu sa vraždou. Okolo týchto dvoch vinníkov sa sústreďuje mnoho rozmanitých osudov a skvele charakterizovaných postáv - sú to deti a ďalší ich potomci...