Denník blázna Michelangela : (Diario di Michelangelo il pazzo) - Cristofanelli, Rolando, 1916- (Retro, 1982)
Fiktívny denník renesančného sochára, architekta, maliara a básnika nie je len obyčajným literárnym spracovaním bohatej michelangelovskej literatúry, ale svojbytným umeleckym dielom. Na pozadí renesančného Talianska, zmietaného mocenskými zápasmi, vykresľuje osobnosť veľkého umelca, spôsob jeho myslenia, názory i vzťahy k ďalším slávnym súčasníkom, hlavne k Raffaelovi a Leonardovi. Sugestívnou formou opisuje Michelangelove umelecké snahy a okolnosti vzniku jeho veľkých diel, ktoré nás dodnes napĺňajú obdivom.