Úraz - Čeretková-Gállová, Marína, 1931- (Nová próza, 1987)
Čerstvá absolventka pedagogickej fakulty Marika Moravcová vo svojom prvom zamestnaní - nie celkom v súlade so svojimi ideálmi pracuje ako vychovávateľka v stredoškolskom Internáte - utrpí dvojnásobný úraz: zranenie pri automobilovej nehode sklamanie v ľúbostnom vzťahu. Pobyt v nemocnici je pre ňu príležitosťou na prehodnotenie svojich doterajších životných skúseností, postupne sa oslobodzuje od závislostí na nečestnom, bezcharakternom človeku, ale aj od ťaživých rodinných a spoločenských väzieb, ktoré jej bránili žiť podľa svojich predstáv a cieľov. Búri sa proti zmeštiačteniu a pokrytectvu najbližšej rodiny i proti povrchnému formalizmu a bezduchosti v zamestnaní.