Kým žiješ, miluj - Baláž, Anton, 1943- (Slovenský spisovateľ, 1995)
Krehkú rovnováhu pokojného sveta peknej mladej učiteľky Alžbety načisto naruší choroba, ktorá akoby zrazu mala všetky možnosti Alžbetu zničiť - telesne i duševne. Mladá žena po ťažkej operácií musí hľadať samu seba - celkom inú, inak vyzerajúcu aj inak cítiacu bytosť. Jej prostredníctvom spoznávame i osudy lekárov a pacientov, ktorí v sanatóriu žijú akýsi náhradný život. V nádhernom vysokohorskom prostredí sa odohrávajú nie vždy tiché ľudské zápasy, dominuje im túžba žiť a milovať až do konca.