Gašpar Lén pomstiteľ : (Gašpar Lén mstiteľ) - Čapek-Chod, Karel Matěj, 1860-1927 (Česká knižnica, 1985)
Diela tohto "podivného" spisovateľa prinášali vždy niečo originálne a v českej literatúre nebývalé. Hrdinom jeho úspešného románu Ś svojskej variácie "zločinu a trestu" Ś je pasívny dobrák, obeť prostredia a svojho primitívneho, životného chápania cti, viny a pomsty. Krušný príbeh zakončený smrťou je videný raz Lénovými očami, raz o ňom referujú iní rozprávači. Až do konca zostal autor spisovateľom "podivným" a znepokojujúcim svojou nezaraditeľnou originalitou.