Paní Bovaryová : (Madame Bovary) - Flaubert, Gustave, 1821-1880 (Máj, 1969)
Vo svojom najslávnejšou realistickom románe Flaubert demaskoval nemorálne vzťahy vo vtedajšej spoločnosti. Drámu vidieckeho lekára a jeho ženy opísal podľa skutočnej udalosti. Emma Rouaultová, vychovaná v kláštore, túži prežiť niečo mimoriadne. Márne sa usiluje vzbudiť ambície v manželovi. Únik z banality hľadá v láske. Autor majstrovsky opísal tragédiu bezvýchodiskového postavenia ženy a nezmieriteľnosti ľudských osudov so skutočnosťou. precízne zobrazil vnútorný život svojich postáv, pričom zachoval presnosť v každom detaile.