Paní Bovaryová (Madame Bovary) - Flaubert, Gustave, 1821-1880; Jirka, Miroslav; Vaca, Karel, 1919-1989; Novotný, Leo, 1931-; Novák, Otakar; Fleková, Jiřina (Mladá fronta Praha, 1969)
Vo svojom najslávnejšou realistickom románe Flaubert demaskoval nemorálne vzťahy vo vtedajšej spoločnosti. Drámu vidieckeho lekára a jeho ženy opísal podľa skutočnej udalosti. Emma Rouaultová, vychovaná v kláštore, túži prežiť niečo mimoriadne. Márne sa usiluje vzbudiť ambície v manželovi. Únik z banality hľadá v láske. Autor majstrovsky opísal tragédiu bezvýchodiskového postavenia ženy a nezmieriteľnosti ľudských osudov so skutočnosťou. precízne zobrazil vnútorný život svojich postáv, pričom zachoval presnosť v každom detaile.
Doslov: (Otakar Novák).
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; Flaubert, Gustave (francúzsky spisovateľ, predstaviteľ naturalizmu, 12.12.1821 Rouenl, Francúzsko - 8.5.1880 Rouenl, Francúzsko); psychologické romány; romány o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Vaca, Karel (český maliar, grafik, ilustrátor a scénický výtvarník, člen legendárnej skupiny trasa. * 21.07.1919 Prostějov - 31.03.1989 Praha, Česko)