Zbohom, Akropola! : (Sbogom, Akropolis!) - Davidkov, Ivan (Štafeta, 1980)
Tak, ako mozaika, ktorej krása nie je len v rozmanitosti farieb, ale predovšetkým v obraze, ktorý sa akoby zázrakom vynára z mora kamienkov, tak sa v tomto románe prelínajú epizódy ľudských osudov, aby sa výrazne zajagala tragická láska Martina a Zlatiny. Autor na ich životnom osude prehlbuje svoje úvahy o malých radostiach a večných ľudských hodnotách, o efermérnosti života, o zmysle ohňa, o teple a strádaní, o tvorivých podnetoch.