Báseň : (Pesma) - Davičo, Oskar, 1909-1989 (Vrcholné diela svetovej socialistickej literatúry, 1980)
Román juhoslovanského autora. Hlavnou postavou je básnik Vekovič, ktorého má jeho priateľ, mladý komunista Miča previesť z okupovaného územia Juhoslávie, no ich odlišné chápanie života spôsobí, že Miča to odmietne. Navyše ich spája a rozdeľuje láska k Anne....