Jakub fatalista : (Jacques le fataliste et son maître) - Diderot, Denis, 1713-1784 (Svetová tvorba, 1977)
V Jakubovi fatalistovi Diderot kritizuje degenerovanosť šľachty, faloš a úplatkárstvo cirkvi, predajnosť vznešených žien, chamtivosť a zadĺženosť urodzených ľudí.