Mizantrop. Lakomec : (Théátre complet de Moliére) - Moliére, Jean-Baptiste: 1622-1673 (Čítanie študujúcej mládeže, 1975)
Hra Mizantrop - všeobecne sa dnes konštatuje, že práve tejto hre venoval Moliére najväčšiu starostlivosť, ako by šlo o hru jemu najbližšiu, najmilšiu a najdrahšiu. A všeobecne sa dnes pokladá táto komédia za Moliérovo vrcholné dielo - za jeho životné magnum opus. Lakomec - neveršovaná komédia v 5. dejstvách. Patrí medzi nižšie klasicistické žánre. Vysmieva sa lakomstvu, ktoré deformuje charakter človeka. Dej sa odohráva vo francúzskom meste Paríž. Autor v tomto diele poukazuje na negatívne vlastnosti hlavnej postavy, stvárnenej Harpagonom, a to lakomstvo a pokrytectvo. Harpagon je veľmi skúpy a lakomý človek, ktorý nedožičí ani svojim deťom.