Komédie 1: Život pána de Moliére. Smiešne Preciózky. Škola žien. Kritika školy žien. Versailleská improvizácia. Tartuffe - Moliére, Jean-Baptiste: 1622-1673; Fekix, Jozef; Mihálik, Vojtech: 1926-2001; Ballo, Fedor: 1920-1998; Štefánik, Jozef; Pechr, Čestmír: 1926-1999 (Bratislava Tatran, 1967)
Žil v 17. storočí, vl. Menom Jean-Baptiste Poquelin. Zaslúžil sa o rozvoj komédie. Porušil princípy klasicizmu, pretože jeho hry sú napísané v próze a nie vo verši, vystupujú v nich ľudia z vyšších, ale aj nižších spoločenských kruhov (kráľ, ale aj nižšia šľachta, mešťania, ľudia). Mohol si to dovoliť, lebo bol obľúbencom kráa. Založil v Paríži divadlo pod menom Moliére.
Keywords: hry divadelné; divadelné hry; Moliére, Jean-Baptiste, vlastným menom Jean Baptiste Poquelin (bol francúzský herec, dramatik, režisér a divadelný riaditeľ. Spolu s Pierrom Corneillom a Jeanom Racinom patrí k trojici najvýznamnejších dramatikov francúzskeho klasicizmu. Pre komédiu má podobný význam ako William Shakespeare pre tragédiu. * 15.01.1622 v Paríži, Francúzsko -17.02.1673 v Paríži, Francúzsko); Pechr, Čestmír (bol česko-slovenský grafik a scénogaf, od roku 1955 propagační grafik a scénogaf SND v Bratislave. * 30.09.1926 Mladá Boleslav, Česko - 15.06.1999 Praha, Česko); komédie; próza; Mihálik, Vojtech (slovenský básnik, prekladateľ, publicista, predstaviteľ socialistického realizmu a politik. * 30.03.1926 Dolná Streda, Slovensko - 03.11.2001 Bratislava, Slovensko); francúzska literatúra - texty; Ballo, Fedor (bol slovenský diplomat a politik, publicista, redaktor nakladateľstva Tatran a prekladateľ. Prekladal diela od autorov: Moliere, Sartre, Ionesco, Camus, Prosper, Mérimeé, Aragon. * 10.06.1920 Dolný Kubín, Slovensko - 31.07.1998 Paríž, Francúzsko)