Diablom posadnutí. Besi : (Sobranije sočinenij v 10 tomach) - Dostojevskij, Fiodor Michajlovič, 1821-1881 (Svetová tvorba, 1967)
Dejiskom románu je malé vidiecke mestečko kdesi ďaleko v Rusku koncom minulého storočia, kde sa zbiehajú nite čudesných dejov, ktoré môžeme vnímať aj ako filozofický epos, aj ako psychologickú detektívku - a ich strojcami sú takisto ľudia čudesní, posadnutí, čiže besi.