Dáma z Monsoreau (La Dame de Monsoreau) - Dumas, Alexandre, 1802-1870; Husáková-Millerová, Viera, 1923-1977; Krížik, Ján, 1943-; Humajová, Daniela, 1955- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1987)
Autor nás v románe uvádza do druhej polovice 16. storočia, na dvor francúzskeho kráľa Henricha III., slabocha zmietaného neresťami a strachom pred božím trestom. Kráľov brat vojvoda František z Anjou, jeho nepriateľ a intrigán, snuje sprisahanie proti Henrichovi, aby sa sám dostal na trón. Spolu s ním proti kráľovi spriada úkladné plány i jeho bratranec de Guise, podporovaný bezohľadnou klikou šľachticov, ktorých vedie pán z Monsoreau. Krásna Diana z Méridoru, ktorej násilne ničivo zasiahol do života, zachráni pri jednej z bitiek raneného rytiera de Bussy a podmaní si jeho srdce. V intrigánskom boji o moc, v súbojoch i zákernostiach žiari poetický ľúbostný príbeh týchto dvoch šľachetných mladých ľudí ako svetlá niť románu.
Keywords: romány autorské; historické romány; Francúzsko; 16. stor; spoločenské romány; próza; francúzska literatúra - texty; Dumas, Alexandre st., vlastným menom Thomas Alexandre Davy de La Pailleterie (francúzsky prozaik a dramatik obdobia romantizmu. Nar. 24.07.1802 Villers-Cotterets, Aisne, Francúzsko - 05.12.1870 Puys, Seine-Maritime, Francúzsko); Francúzsko; Krížik, Ján (slovenský fotograf, pedagóg. Žije a tvorí v Bratislave a Paríži. * 1943 Modra, Slovensko)