Mlyn na rieke (The mill on the floss) - Eliot, George, 1819-1880; Chorváthová, Veronika; Chorváthová, Veronika; Hübel, František, 1934-1978; Blažo, Pavol, 1943-; Dobiášová, Helena, 1935-1990 (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1976)
Román je nesentimentálnym, psychologicky pravdivým obrazom detstva a dozrievania umnej a citlivej Margitky, dievčaťa s bohatou obrazotvornosťou a veľkou túžbou po vzdelaní.
V prychologickom majstrovstve vykresliť duševný svet dievčaťa je ťažko nájsť páru vo svetovej literatúre.
Keywords: romány autorské; historické romány; spoločenské romány; psychologické romány; Eliot, George, vl. m. Mary Ann Evans (anglická spisovateľka, románopisec, novinárka a prekladateľka, jedena z popredných spisovateliek viktoriánskej éry. Je autorkou siedmich románov, 22.11.1819 Južnej Farm, Arbury Hall - 22.12.1880 Chelsea, Londýn, Anglicko); dedinské prostredie; próza; anglická literatúra - texty; Hübel, František (slovenský ilustrátor, maliar. * 1934 v Krásne nad Kysucou - 28.09.1978 v Bratislave); Blažo, Pavol (slovenský typograf, grafik, fotograf a výtvarný redaktor. Počas svojho dlhoročného pôsobenia vo svete knihy vytvoril stovky edičných obálok a knižných úprav, za ktoré bol aj viackrát ocenený. * 16.06.1943 Trnava, Slovensko -)