Násilie : (Nasilije) - Ezer, Regina, 1930- (Nová sovietska tvorba, 1986)
Román Násilie, ako uvádza lotyšská spisovateľka Regina Ezerová v podtitule, je +pravdivým príbehom so siedmimi odbočeniami+ - napríklad s odbočením o vrahových očiach, o podobách vraždy, o tajomstve, o smrti. Medzi nimi plynie dej príbehu. Spisovateľka sa na svojich potulkách po vidieku zoznámi s Elizou, ktorá je zaujímavá nielen zjavom, ale aj životným štýlom a filozofiou. Žije na samote. Od ich stretnutia uplynie veľa času, a tak sa čitateľ iba postupne dozvie podrobnosti z Elizinho života. Až na smrteľnej posteli prezradí spisovateľke svoje tajomstvo - čo sa stalo s jej synom Erikom a ostatnými príbuznými, ktorí žili v jej blízkosti.