Porážka : (Razgrom) - Fadejev, Aleksander Aleksandrovič, 1901-1956 (Pamír, 1972)
Príbeh z občianskej vojny, v ktorom sa na pozadí období, kedy partizánske hnutie v Prímorie a na Ďalekom východe bolo presilou intervenčných a japonských vojsk dočasne rozbiť, líči partizánsky oddiel, ktorý ustúpil do tajgy, upadol do kozácke pasce a bol takmer pobiť. Autor však nezostáva len pri bojových scén, ale všíma si jednotlivých ľudí, začleňuje ich do miestneho i dobového koloritu a sleduje ich vývoj, ich schopnosti či neschopnosti plniť úlohy dané revolúciou.