Porážka (Razgrom) - Fadejev, Aleksander Aleksandrovič, 1901-1956; Takáčová, Magda, 1924-2014; Pechr, Čestmír, 1926-1999; Mikulajová, Eva (Bratislava Tatran, 1972)
Príbeh z občianskej vojny, v ktorom sa na pozadí období, kedy partizánske hnutie v Prímorie a na Ďalekom východe bolo presilou intervenčných a japonských vojsk dočasne rozbiť, líči partizánsky oddiel, ktorý ustúpil do tajgy, upadol do kozácke pasce a bol takmer pobiť. Autor však nezostáva len pri bojových scén, ale všíma si jednotlivých ľudí, začleňuje ich do miestneho i dobového koloritu a sleduje ich vývoj, ich schopnosti či neschopnosti plniť úlohy dané revolúciou.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; vojnové romány; partizáni; Fadejev, Aleksander Aleksandrovič (sovietsky spisovateľ, významný kultúrny a politický funkcionár. Nar. 24.12.1901 Kimry, Rusko - 13.05.1956 Moskva, Rusko); próza; ruská literatúra - texty