Keď rinčia zbrane, zákony mlčia: Rozprávanie o niektorých udalostiach, ktoré predchádzali zánik republiky : (Silence Among the Weapons) - Arden, John, 1930-2012 (Luk, 1988)
Román sa odohráva v grécko-rímskej antike. Rozprávač Slonovina, grécky divadelník, sa ocitá vo virvare udalostí v období expanzívnych výbojov Rimanov v prvom storočí pred našim letopočtom. Autor demonštruje na osudoch kočovných hercov, nositeľov pokrokových myšlienok. Je to svedectvo o krutovláde a bezohľadnosti Rimanov, ktorí nežičia nielen umeniu, ale vôbec pokojnému, plnohodnotnému životu obyvateľov na okupovaných územiach.