Na počiatku bol Sumer: Dejiny Sumerov - Zamarovský, Vojtech, 1919-2006 (Mladé letá, 1984)
Sumeri sú prvým známym národom na svete s obrovským vkladom do pokladnice všeľudskej kultúry. Táto kniha osvetľuje históriu ich objavenia a predstavuje poklady ich umenia, odhalené v púšťach medzi riekami Eufrat a Tigris. Odpovedá na otázku, o čo všetko by bolo ľudstvo chudobnejšie bez sumerskej kultúry a sumerských vynálezov. Populárnym spôsobom zoznamuje s dejinami a kultúrou prvého historického národa, ktorý vstúpil do dejín zhruba 3 tisíce let pr. n. l. Zásluhou archeológov boli objavené trosky sumerských miest a v nich bohaté pamiatky, ktoré poskytli bádateľom možnosť rekonštruovať dejiny tohoto podivuhodného štátu a ukázať na prvenstvo Sumerov v rôzných oblastiach ľudskej vedy a kultúry. O tom všetkom často napínavo rozpráva autor využívajúc množstvo vedeckých faktov a poznatkov.