Pestrá príroda : (Pestrá příroda) - Dobroruka, Luděk J.; Podhajská, Zdenka; Bauer, Jaroslav (Mladé letá, 1983)
Predkladaná encyklopédia určená skôr pre väčšie deti je rozdelená na tri časti: zoológia, botanika a mineralógia. V úvode každej časti nájdete všeobecné oboznámenie sa s danou oblasťou. Rozsiahlejšia časť sa venuje konkrétnym druhom živočíchov, rastlín, hornín a minerálov, ktoré sú rozdelené do klasických i nie úplne bežných kategórií.