Slávni cestovatelia - Jedlička, Albert; Schreiber, Jozef (Slávni, 1976)
Človek sa začal súčasne so svojím vývojom zaujímať o svoje okolie aj za ┤hranicami┤ svojho pôsobenia. Začal prenikať ďalej, za svoj lovecký revír, od svojej jaskyne. Už pračlovek pri svojich dlhších pochôdzkach za zverou si kreslil do hliny jednoduchými čiarami profil terénu, trasu cesty. Neskôr, keď dochádzalo k medzinárodným vojnám, náčelník kreslil svojim mužom taktický plán prepadu. Začali vznikať prvé mapy. Boli to, prirodzene, iba veľmi primitívne nákresy blízkeho okolia. Postupne sa však niektoré kultúry dostali na vyšší stupeň a aj poznávanie neznáma prerástlo dovtedajšie rozmery. Začala sa rodiť mapa sveta, hoci trvalo celé tisícročia, kým nadobudla dnešnú podobu.