Dominik - Fromentin, Eugéne, 1820-1876; Černá, Terézia, 1927-; Vantuch, Anton, 1921-2001; Rostoka, Vladislav, 1948-; Vallová, Miroslava, 1952-; Nižnanská, Elena (Bratislava Tatran, 1985)
Na vidieckom cintoríne pri francúzskom meste La Rochelle odpočíva Eugéne Fromentin Ś maliar a spisovateľ. Na tom istom cintoríne je ešte jeden hrob Ś mladej dvadsaťsedemročnej Jenny-Caroline-Léocadie Chesse. Táto mladá žena dodnes žije a žiari vo Fromentinovom románe Dominik pod menom Madeleine de Niévres. Kamenné náhrobky však taktne mlčia o nevšednej +ľúbosti+ Fromentina (Dominika) k Jenny, ktorá bola od neho staršia. V tomto kraji sa Fromentin narodil, tu prežil časť života a napokon tu aj zomrel. Rodný kraj je kľúčom k poznaniu povahy Fromentina i jeho románového hrdinu (Dominika), ktorý je projekciou samého autora.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; romány o láske; próza; francúzska literatúra - texty; Fromentin, Eugéne (bol francúzsky maliar a spisovateľ. * 1820 - 1876)