Slávni vojvodcovia - Dangl, Vojtech: 1937- (Slávni, 1981)
Dejiny vojen sú preplnené viac či menej slávnymi, alebo smutne preslávenými vojvodcami. Niektorí sa svojimi činmi a zámermi natrvalo zapísali do pamäti ľudstva, iní sa stratili v prepadlisku dejín. Mená jedných sa stali symbolom boja proti zlu a bezpráviu, za oslobodenie, za pokrok a lepší život ubiedených. Mená druhých stelesňujú hrôzu a zlo, ktoré zapríčinili. A potom sú aj takí, ktorí vystúpili na strane ľudu a pokroku, ale keď okúsili víťazstvo a slávu, zradili. Alebo takí, čo prekonali veľmi zložitú, často rozpornú cestu, kým si našli miesto v strhujúcom víre dejinných udalostí. Väčšina z nich však mala mimoriadne zaujímavý život, nabitý udalosťami a nevšednými činmi. Ak chceme správne pochopiť konanie a postavenie týchto ľudí v dejinách, musíme ich posudzovať z hľadiska doby, v ktorej žili.