Odsúdenie plukovníka Montoyu : (Culminación de Montoya) - Gasulla, Luis (SPKK, 1981)
Napínavý príbeh, ktorý sa odohráva počas druhej svetovej vojny. Odzrkadľuje pomery vtedajšej argentínskej spoločnosti, nachádzajúcej sa v kríze. Autor rozoberá problémy a morálku vyšších kruhov, stelesňovaných i jedným z hlavných hrdinov, plukovníkom, a ako ich protipól zobrazuje život juhoamerického peóna - drevorubača, ťažko pracujúceho v pralese, postaveného pred náročnú úlohu bojovať s prírodou i chamtivosťou zamestnávateľov a ich prisluhovačov...