Oblomov : (Oblomov) - Gončarov, Ivan Aleksandrovič, 1812-1891 (Pamír, 1979)
Štvordielny spoločenský román z obdobia, keď v Rusku dožíval patriarchálny spôsob života a šľachtici a statkári boli nútení zmeniť svoju filozofiu života. Jedným z nich je aj Ilia Iľjič Oblomov a obyvatelia dediny Oblomovka. Postava Oblomova je často prirovnávaná k Hamletovi, ktorý na známu otázku: Byť či nebyť? odpovedá slovami: Nebyť. Oblomov je ďalšou modifikovanou postavou zbytočného človeka, ktorý sa v ruskej literatúre objavuje často v 19. storočí - Puškinov Eugen Onegin, Turgenevov Rodin, Čechovov Ivanov a ďalší. Z originálu Ivan Alexandrovič Gončarov: Oblomov.