Status quo : (The conservationist) - Gordimer, Nadine, 1923-2014 (Maják, 1988)
V románe sa inšpirovali černošskými mýtmi a posmrtnom živote, ktoré majú qvo pedant v antickej Viere v Hades. Hrdinom románu je bohatý priemyselník, ktorý žije v presvedčení že bohatstvo ho uchráni pred všetkým.