Moje univerzity : (Moji universitety) - Gorkij, Maksim, 1868-1936 (Členská knižnica Pravda, 1978)
Gorkého trilógia Detstvo, Vo svete, Moje univerzity patrí ku klenotom svetovej autobiografickej literatúry a aj u Gorkého rozsiahlej tvorbe zaujíma osobitné miesto. Trilógia je jednou z tých vzácnych kníh, ktoré v nás zanechajú popri poznaní zobrazovania života i hlboký citový zážitok. Ťažko povedať čo prevažuje či drastický obraz ruských remeselníkov z konca minulého storočia, napodiv plastický, i keď projektovaný cez nevinné očká malého Ľošku, či čaro ruského ruského folklóru alebo poézia dobroty, stelesnená v nezabudnuteľnej starej mame...