Brehy Sýrt a iné prózy : ( Le Rivage des Syrtes) - Gracq, Julien, 1910-2007 (Vavrín, 1985)
Tretí autorov román, poctený r. 1951 Goncourtovou cenou, ktorú však Gracq odmietol, napísaný uhrančivým štýlom, rozpomínajúcim sa na kultivovanosť niektorých starých kroník. Dej sa odohráva v starom mestskom štáte, pripomínajúcom Benátky na sklonku ich slávy. Autor pod zdanlivo tajomným príbehom vzdelaného a urodzeného diplomata, tráviaceho určitý čas v námornej pevnosti na brehu Sýrtského mora, na hraniciach nepriateľského štátu, medituje nad vratkosťou a pominuteľnosťou moci, nad osudom uzavretých a zostárnutých spoločností, nad nevyhnutnosťou ich skazy v záujme rozvoja sveta nového.