Brehy Sýrt a iné prózy ( Le Rivage des Syrtes) - Gracq, Julien, 1910-2007; Jurovská, Michaela, 1943-; Vychovalá, Ľubica; Krátky, Ľubomír, 1939-; Jurovská, Michaela, 1943-; Baštová, Vlasta (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1985)
Tretí autorov román, poctený r. 1951 Goncourtovou cenou, ktorú však Gracq odmietol, napísaný uhrančivým štýlom, rozpomínajúcim sa na kultivovanosť niektorých starých kroník. Dej sa odohráva v starom mestskom štáte, pripomínajúcom Benátky na sklonku ich slávy. Autor pod zdanlivo tajomným príbehom vzdelaného a urodzeného diplomata, tráviaceho určitý čas v námornej pevnosti na brehu Sýrtského mora, na hraniciach nepriateľského štátu, medituje nad vratkosťou a pominuteľnosťou moci, nad osudom uzavretých a zostárnutých spoločností, nad nevyhnutnosťou ich skazy v záujme rozvoja sveta nového.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; sociálne romány; psychologické romány; Krátky, Ľubomír (slovenský knižný grafik, typograf, kaligraf. Za svoju tvorbu získal desiatky uznaní a ocenení doma i v zahraničí. Iba v súťaži Najkrajšie knihy Slovenska mal za typografiu ocenených približne 100 kníh. * 19.03.1939 Bratislava, Slovensko -); próza; francúzska literatúra - texty