Škótska sága 1: Pieseň zapadajúceho slnka : (A Scots Quair- Sunset Song) - Gibbon, Lewis Grassic (Maják, 1985)
Vidiečanka Chris prežíva citové vzplanutie v rokoch 1. svetovej vojny. Keď sa dozvie, že jej manžel padol, netuší, že zomrel pre lásku k nej. Napokon sa vydá druhýkrát. Čoskoro sa ale cíti osamotená. Žije pre svojho syna. Rozsiahla románová skladba, ktorá sa odohráva v rozpätí rokov 1912-1918.