Sociálni filozofie frankfurtské školy: Kritické studie - kolektív autorov (Svoboda, 1977)
Frankfurtská škola je smer nemeckej filozofie a sociológie 20. storočia, ktorý sa vytvoril v 30.-40. rokoch okolo Ústavu sociálnych výskumov univerzity (Institut für Sozialforschung, IfS) vo Frankfurte nad Mohanom vedeného Maxom Horkheimerom. Jej ideovú náplň tvorila kritická teória spoločnosti, vyrastajúca najmä z marxizmu, existencializmu a psychoanalýzy. Vytvárala koncepciu autentického človeka, odmietala odcudzenú moc a autoritárstvo inštitucionálnej spoločnosti.