Mačka a myš (Katz und Maus) - Grass, Günter, 1927-2015; Bžochová, Perla, 1935-1999; Rozner, Ján; Veselý, Milan, 1939-2015; Veselý, Milan, 1939-2015; Vilikovský, Ján, 1937- (Bratislava Slovenský spisovateľ, 1966)
Príbeh škaredého a uzavretého avšak ctižiadostivého gymnazistu Joachima Malkeho, ktorý sa snaží všemocne zakryť svoj nadmerne vyvinutý ohryzok ozdobami za ktorý ho okolie zosmiešňuje. Rozhodne sa preto získať rytiersky kríž ako dôstojné zakrytie svojho biľagu. Jeho príbeh čitateľovi podáva rozprávač, ktorý v čase dospievania patril do partie obdivovateľov Veľkého Mahlkeho. Niekedy si spomína na Mahlkeho činy a výčiny, niekedy sa mu prihovára. Sugestívny príbeh reflektuje mnohé spoločenské aspekty vojnového Gdaňska, ale aj mnohé všeobecnejšie problémy ľudstva.
Keywords: novely autorské; spoločenské novely; vojnové novely; filozofické novely; študentské prostredie; próza; Grass, Günter (popredný nemecký prozaik, básnik, dramatik a výtvarník. V roku 1999 dostal Nobelovu cenu za literatúru. * 16.10.1927 v Gdaňsku, Poľsko - 13.04.2015 Lübeck, Nemecko); nemecká literatúra - texty; Bžochová, Perla (slovenská prekladateľka, dlhoročná redaktorka vydavateľstva Slovenský spisovateľ, 18.11.1935 Košice - 06.01.1999 Bratislava); Vilikovský, Ján (slovenský spisovateľ, prekladateľ anglickej literatúry, exveľvyslanec SR vo Veľkej Británii a a Severného Írska. Nar. 13.07.1937 Liptovský Mikuláš - Palúdzka, Slovensko -)