Jessie a Morgiana : (Džessi i Morgiana) - Grin, Alexander, 1880-1932 (Lipa, 1984)
V románe stoja proti sebe dve kontrastné hlavné postavy: príťažlivá a ľudsky plnohodnotná Jessie proti temnej Morgiane, ktorej príroda odoprela pôvab a fyzickú dokonalosť. Sestry nie sú rozdielne len na pohľad. Jessie má rada život a ľudí, Morgiana ho nenávidí a fyzická ohavnosť sa v nej snúbi so zvrhlou dušou. Napínavý príbeh vrcholí kolíziou ich vzťahov a odhalením Morgianinho zložinu - z chorobnej nenávisti sa odvážila siahnuť na život svojej krajšej a lepšej sestry.