Jessie a Morgiana (Džessi i Morgiana) - Grin, Alexander, 1880-1932; Zamborová, Marta, 1949-; Brezány-Kružlicová, Terézia; Brezány-Kružlicová, Terézia; Slobodník, Dušan, 1927-2001; Dolčinková, Nikolina (Košice Východoslovenské vydavateľstvo, 1984)
V románe stoja proti sebe dve kontrastné hlavné postavy: príťažlivá a ľudsky plnohodnotná Jessie proti temnej Morgiane, ktorej príroda odoprela pôvab a fyzickú dokonalosť. Sestry nie sú rozdielne len na pohľad. Jessie má rada život a ľudí, Morgiana ho nenávidí a fyzická ohavnosť sa v nej snúbi so zvrhlou dušou. Napínavý príbeh vrcholí kolíziou ich vzťahov a odhalením Morgianinho zložinu - z chorobnej nenávisti sa odvážila siahnuť na život svojej krajšej a lepšej sestry.
Keywords: romány autorské; spoločenské romány; psychologické romány; sociálne romány; próza; Grin, Alexander, vlastným menom Aleksandr Stepanovič Grinevskii (bol ruský spisovateľ romantických románov a poviedok. * 23.08.1880 Rusko - 08.07.1932 Rusko); Zamborová, Marta, rod. Močáryová (slovenská prekladateaĺka, 16.09.1949 Ružomberok, Slovensko -); ruská literatúra - texty; Slobodník, Dušan (slovenský spisovateľ, literárny vedec, literárny kritik, scénárista, publicista, prekladateľ a politik. * 11.04.1927 Pezinok, Česko-Slovensko - 13.12.2001 Bratislava, Slovensko)