Bohovia a hrdinovia antických bájí: Slovník antickej mytológie - Zamarovský, Vojtech, 1919-2006 (Klub mladých čitateľov, 1969)
Faktografický román zoznamuje s archeologickými objavmi v oblastiach Egejského mora, Egypta, Mezopotámie a Mexika. Pútavo zobrazuje úsilie bádateľov o odhalenie tajomstiev starých kultúr, ich úspechy i neúspechy pri uskutočňovaní vykopávok i pri dešifrovaní starých písomných i iných pamiatok.