Boží bojovníci 2 (Božy bojovnicy) - Sapkowski, Andrzej: 1948-; Chmel, Karol: 1953- (Slovart Bratislava, 2005)
S hlavným hrdinom Veže bláznov, Reynevanom z Bielawy, sa stretávame dva roky po udalostiach opísaných v prvom diele trilógie. Vtedy sme ho spoznali ako odvážneho, no nesmierne naivného mladíka, ktorý sa strmhlav vrhal do všetkých možných dobrodružstiev ľ či už ľúbostných, bitkárskych, zbojníckych alebo politických. Keďže sa aj literárni hrdinovia vyvíjajú, v druhom diele sa už stretávame s rozvážnejším, menej roztržitým mladým mužom. Neznamená to však, že by sa usadil a viedol pokojný život. Naopak ľ Reynevan strieda profesie, mení zámery zo dňa na deň. Jeden deň je z neho lekár, druhý deň alchymista, tretí vojak, štvrtý špeh; občas sa mu darí byť i milencom. Tentoraz však úspešne nadraďuje povinnosti nad srdcové záležitosti. Zjednodušene možno povedať, že tentoraz sa dej odohráva medzi Prahou a Vroclavom, ale Sapkowski si všíma aj dobové geopolitické pozadie. Spolu s husitmi, ako boží bojovníci, vydávajú sa Reinmar, Samson Medík a Šarlej dobývať Sliezsko. Padajú do pascí, sami pasce nastražia, sú u
nášaní, sami unášajú, objavujú nové priateľstvá, stretávajú starých aj nových nepriateľov. Prekážky, čo sa im kladú do cesty, prekonávajú vďaka neuveriteľným zhodám okolností či vrodenému šťastiu. Starých známych dopĺňajú nové postavy, či už fiktívne alebo historické, dôležitú úlohu opäť zohráva mágia a bytosti z rozprávok a legiend. Sapkowského majstrovstvo sa prejavuje nielen v sprostredkovaní solídnych historických poznatkov, ale najmä v kresbe postáv ľ sú to ľudia z mäsa a kostí, plní chuti do života, hrdinovia realizujúci svoje sny a zámery v spletitých, ťažkých časoch. V samotnej fabulárnej vrstve pozorný čitateľ nachádza viacero evokácií a narážok na súčasnosť. Šikovne skryté metafory, fragmenty vyjadrení o dnešku vložené do úst stredovekých hrdinov, zmysel pre humor či pre hru s jazykom uspokojí aj náročnejších čitateľov.
Trilógia: Veža bláznov 1., Boží bojovníci 2., Svetlo večné 3.
Keywords: romány autorské; historické romány; husitské obdobie; 15. stor; Sapkowski, Andrzej (poľský spisovateľ, považovaný za jedného z najlepších autorov slovanskej fantasy. Je veľmi populárny nielen v rodnom Poľsku, ale aj v Českej republike, Slovensku, Rusku, Nemecku, v Portugalsku, Francúzsku, Švajčiarsku a obrovskú popularitu si vydobyl v Španielsku. * 21.06.1948 Lodž, Poľsko -)Sapkowsli, Andrzej (považovaný za jedného z najlepších autorov slovanskej fantasy. Je veľmi populárny nielen v rodnom Poľsku, ale aj v Českej republike, Slovensku, Rusku, Nemecku, v Portugalsku, Francúzsku, Švajčiarsku a obrovskú popularitu si vydobyl v Španielsku. * 21.06.1948 Lodž, Poľsko -); Chmel, Karol (slovenský redaktor, básnik, prekladateľ. * 06.10.1953 Zvolen, Slovensko -); sci-fi; próza; poľská literatúra - texty