Zlatá žena : (Zlatnata žena) - Guľaški, Andrej, 1914- (Maják, 1984)
Autor podrobne zobrazil prostredie detstva, mládenestva a prvych rokov zrelosti svojho po pracovnej stránke mimoriadne úspešného hridnu, ono totiž pôsobila na formovanie jeho osobnosti silného človeka, ktorý sa pred nikým a ničím nezastaví a nepozná nijaké zábrany a prekážky, keď cche dosiahnuť vytýčený cieľ. V nejednej situácií obnažuje jeho vnútro, vniká do najtajnejších zákutí jeho duše, a tým dáva možnosť pochopiť jeho zložitú povahu.